Keratoconus

Ögat på bilden är drabbat av en ögonsjukdom som heter keratoconus. Det är ett öde det broderligt delar med mitt andra öga. De har båda två fått se en hel del vackra vyer men även behövt tampas med ett stort antal besvär och kontaktlinser under de senaste decennierna på grund av närsynthet, astigmatism och senare keratoconus. I hopp om att underlätta för andra med samma sjukdom har jag här samlat den information och länkar jag har tillgång till.

644_274_kera

Saxat från vårdguiden

Istället för att försöka mig på en egen definition av keratoconus och dess symptom samt behandlingsformer har jag i det här stycket använt mig av vårdguidens utmärkta text med datumstämpeln 2011-04-04;

Definition

Toppig hornhinna eller keratokonus är en ögonsjukdom som kan orsaka brytningsfel som astigmatism och närsynthet. Sjukdomen börjar i puberteten och drabbar oftast båda ögonen. Keratokonus brukar avstanna när man är i 40-årsåldern. Om din syn plötsligt försämras kraftigt ska du kontakta optiker eller ögonläkare.

Brytningsfelen som uppstår vid keratokonus är i allmänhet lättare att korrigera med kontaktlinser än med glasögon Toppig hornhinna eller keratokonus är en förändring i ögats hornhinna som kan leda till brytningsfel som astigmatism och närsynthet. Ordet keratokonus kommer från grekiskan och betyder just toppig, eller konformad, hornhinna.

Hornhinnan är den genomskinliga hinna som täcker ögats pupill och iris och bryter ljuset som kommer in i ögat. När man drabbas av keratokonus blir hornhinnan – oftast mitten av den – toppig och tunn. Hornhinnan kan då inte bryta ljuset som den ska och resultatet blir att man ser suddigt.

Brytningsfelen som uppstår vid keratokonus är i allmänhet lättare att korrigera med kontaktlinser än med glasögon.

I svårare fall kan ärr bildas i hornhinnans mitt. Synen försämras då ytterligare och glasögon eller kontaktlinser hjälper inte längre. I sådana fall kan man behöva genomgå en hornhinnetransplantation.

Sett till hela jordens befolkning drabbas omkring en person på 1000 av keratokonus. Oftast drabbas bägge ögonen. I cirka 5 procent av fallen finns det ärftliga orsaker till sjukdomen.

Symptom

Det första tecknet på keratokonus är att synen blir suddig och att man får dubbelseende. Brytningsfelen kan fortsätta att förändras, ibland långsamt, ibland snabbt.

Försämringen kan fortsätta gradvis, men brukar avstanna vid 35–40 års ålderSjukdomen uppstår i regel i puberteten. Ibland uppträder den senare, men oftast före 30 års ålder. Synfelet är svårt att korrigera med glasögon. Försämringen kan fortsätta gradvis, men brukar avstanna vid 35–40 års ålder. Den kan också avstanna tidigare.

I enstaka fall kan synen plötsligt bli dimmig på grund av att hornhinnan fylls av vätska och svullnar upp. Tillståndet går tillbaka inom några veckor eller månader.

Om hornhinnan är mycket toppig kan det bildas ärr på toppen. Ärrbildningen gör också att synskärpan försämras.

Behandling

Glasögon
I ett tidigt skede kan man korrigera keratokonus med glasögon. Om din syn förändras mycket behöver glasögonstyrkorna korrigeras och du måste byta glasögon ofta.

Kontaktlinser
Allteftersom sjukdomen fortskrider blir det svårare att korrigera brytningsfelen med glasögon. Då får du i stället prova ut kontaktlinser. Med kontaktlinser återfår man i många fall full synskärpa. Man kan använda mjuka kontaktlinser, små stabila linser som bara täcker hornhinnan eller stora kontaktlinser som även ligger an mot ögonvitan.

Det krävs stor erfarenhet av den optiker som provar ut kontaktlinser till ögon med keratokonus. Du som har keratokonus och bär kontaktlinser behöver gå på kontroller en till två gånger per år.

Riboflavinbehandling
En behandling som visat sig ge goda resultat går ut på att bromsa sjukdomsförloppet med hjälp av riboflavinlösning och belysning med ultraviolett ljus. Riboflavin är ett vattenlösligt B-vitamin.

Implantat
När sjukdomen väl har uppträtt kan man i lindrigare fall prova implantation av en halvring i plast, som förs in i en kanal som förberetts i hornhinnans nedre del. Syftet är att lyfta hornhinnan så att formen blir mindre toppig. Behovet av glasögon eller kontaktlinser kan då minska något. Det är också möjligt att sjukdomen kan stabiliseras. Men man har inte så stor erfarenhet av den här typen av ingrepp.

Transplantation
Det är bara när kontaktlinser inte fungerar som det kan bli aktuellt med en hornhinnetransplantation. Vid en sådan operation byter man ut hornhinnans centrala del mot frisk hornhinna från en donator. Det är mer sällsynt att kroppen stöter bort en transplanterad hornhinna än andra transplanterade organ. Det beror på att hornhinnan saknar blodkärl. Ofta måste synen korrigeras med glasögon eller kontaktlinser även efter transplantationen, i många fall med stabila kontaktlinser.

Källa: vårdguiden

Exempel

Det är ofta svårt att förmedla med ord hur ett synproblem upplevs. På webbplatsen VisionSimulations.com kan man i olika simulatorer skapa bilder av synproblem och personifiera dem med hjälp av reglage. Det är ett utmärkt sätt att visa sin situation för familjemedlemmar och vänner. Här följer några exempel på hur keratoconus kan yttra sig;

keratoconus_examples

Min synresa

Jag tror att det var i början av högstadiet som jag fick mina första glasögon och kort därefter kontaktlinser. Det är förmodligen ingen med synproblem som glömmer första tillfället de fick sin syn korrigerad. Jag minns hur ytterst fascinerande det var att gå ut på stan från optikern och kunna se allt klart och tydligt igen.

Efter ett par års lycka tvingades jag att börja använda kontaktlinser för astigmatism, men de vred sig ofta fel, vilket medförde att synskärpan drastiskt försämrades fram till dess att linsen åter behagade att snurra rätt. Det var en väldigt frustrerande tid, inte minst under idrottsutövande. Problemet med att finna någorlunda fungerande kontaktlinser blev allt värre för varje år som gick och inga glasögon tycktes hjälpa bra nog.

Det var först när en optiker på Synsam gav upp och sände mig vidare till en annan optiker, f.d. ögonläkare, som jag fick höra talas om keratoconus. Kort därefter fick jag även diagnosen på sjukhuset där en läkare ägnade största delen av tiden till att ignorera mig och istället torrt mässa om sjukdomens besynnerlighet inför sin elev som hänfört studerade mina ögon.

Symptomen jag har är rätt typiska, så som ljuskänslighet, ögonirritation, störande ljusblänk, visst dubbelseende speciellt på kvällstid och att glasögon inte längre kan korrigera synen bra nog. Jag upplever även att det kan vara svårt att fokusera med ögonen ibland och att avståndsbedömningen blivit sisådär. Efter att läst mer om sjukdomen på internet inser jag dock att jag är lyckligt lottad eftersom många tyvärr drabbas mycket värre. Dessutom har jag uppnått den ålder där sjukdomen bör stagnerat.

Min nuvarande optiker har en stor erfarenhet av kunder med keratoconus. Det har varit ovärderligt att få hjälp av någon som verkligen kan sin sak. För stunden använder jag en kontaktlins från Synergeyes. Det är en hybridlins uppbyggd med ett hårt centrum likt en hård lins som därefter omges av ett mjukare material. Resultatet är en kontaktlins som både hjälper mot keratoconus och samtidigt har en komfort liknande mjuka linser. Det är den absolut bästa kontaktlins jag använt och ger mig oftast en helt utmärkt syn.

Jag har fått en del mail angående var man får tag i den här kontaktlinsen eftersom deras optiker inte känner till den. Dessutom verkar tillverkaren inte ha några återförsäljare i Sverige. Jag brukar hänvisa vidare till min optiker för mer info.

Uppdatering November 2014; jag har nu bytt till en ny sorts lins med beteckningen ”Rose-K XL”. Det är en hård lins istället för en hybridlins, men komforten känns förvånansvärt lik en mjuk lins. Bäst av allt är att linsen är snällare mot ögat med bättre syregenomsläpp och att jag faktiskt efter ett antal inpassningar ser väldigt bra i dagsljus. Jag rekommenderar att ni finner en optiker med erfarenhet av linstypen om ni ska pröva den, eftersom jag fått förklarat för mig att den ej riktigt följer samma kurvor som andra linser när man förändrar dess form.

 

Småtips

Med all respekt för dem som drabbats värre än mig och vars enda lösning är transplantation etc, så tänkte jag lista några tips som underlättat för just min situation och kanske några fler.

Solglasögon

Om man har ljuskänsliga ögon är ett par bra solglasögon mer än guld värda. Jag har funnit ett par Oakley Radar med VR28 Black Iridium linser som gör det mesta solskensliv, idrottsutövande och bilkörning till en fröjd.
Exempelvis skulle jag aldrig kunna spela tennis utomhus i solsken utan ett par solglasögon och de här fungerar väldigt bra utan att störa nämnvärt. Eventuellt skulle en mörkare lins passa bättre för de mest ljusstarka dagarna. Dessutom betalar man ett visst överpris för märket, men jag har inte funnit några solglasögon som passar mig bättre.

Bildskärm

Min dators bildskärm är stor men har en relativt låg upplösning för att både erhålla en bra arbetsyta och tillräcklig storlek på dess innehåll. Ofta har 21,5, 23, 24 och 27 tums skärmar samma upplösning, vilket betyder att det får plats lika mycket innehåll på skärmarna, men texten blir större ju större skärmen är. Nackdelen är att en 27 tums skärm kan upplevas ”pixlig”, men det är ett lågt pris för att kunna se allt tydligt även när man vilar ögonen genom att använda glasögon.

Kunnig optiker

Jag vill nämna det igen; en optiker med stor erfarenhet av keratoconus kan vara det som avgör om man får en bra synkorrigering eller ej. Optikern genomför även regelbundna synundersökningar. Vård vid eventuella komplikationer och den formella diagnosen står en ögonläkare för.

Bidrag

Beroende på var i landet man bor, vilket ter sig lite underligt, har man rätt till ett visst bidrag för kontaktlinser för keratoconus. Bidraget täcker endast en liten del av kostnaden, men är bra att känna till. Det krävs först ett recept från en ögonläkare och därefter är det optikern som handhar bidraget genom att göra ett avdrag på kostnaden för kontaktlinserna.

Torra ögon

Det finns en hel del produkter mot torra ögon och en del har hjälpt mig, men det har oftast varit i samband med brist på sömn. Ett knep är att placera dator- och tvskärm en bit nedanför ögonhöjd eftersom ögonen öppnas mer när man ser uppåt vilket påskyndar ögonens uttorkning.

Saltlösning

För mig har det hjälpt att skölja kontaktlinserna med Neusal saltlösning före användning. Det avlägsnar konserverings- och desinfektionsmedel vilket man kan vara allergisk mot.

Länkar